♦ Leveranstid 5-7 dagar → Frakt ingår

The Photographer’s Ephemeris

desktop-1

The Photographer’s Ephemeris

Detta är ett intressant hjälpmedel för fotografer. Jag har använt det vid några tillfällen och denna gång använde jag det för att fotografera Eggegrund som en silhuett framför månen. Med hjälp av programmet så räknade jag ut att månen skulle uppenbara sig bakom Eggegrund ca 17.00 den 15 Dec 2016.  Om jag stod på rätt plats vid rätt tid såklart.

Jag åkte ner vid fabriken i Skutskär och snubblade mig fram genom skogen med hjälp av pannlampan. Känslan är riktigt härlig när man är helt ensam i becksvarta skogen. Det knakar till bland träden och ibland så träffar man på något djur med lampan och ögonen lyser. Underbart spännande. Väl på plats såg jag till att hitta en hård och stabil plats för mitt kamerastativ. Jag fotade med en Canon EOS M3 tillsammans med ett Canon 100-400mm II och en 1.4x TC. Jag anade att det skulle bli lite knepigt för det blåste ganska hårt stundtals nere vid havet. När allt var förberett så var det bara att ta fram kaffet och vänta. Jag var ute i ganska god tid vilket alltid är att rekommendera om man ska fota något man förberett ganska länge. När månljuset sedan började synas i horisonten så var det otroligt mäktigt. Molnen var helt makalöst vackra.

desktop-2

13 kilometer mellan mig och fyren

Det var mäktigt när jag började skymta Eggegrund långt ut på havet och på kamerans skärm syntes det såklart riktigt bra. Jag provade snabbt lite olika slutartider för att se om jag fick någon skaplig skärpa. Det var manuell fokus som gällde såklart och avstängd bildstabilisering. Värmen från havet skapade en sorts diffusion/oskärpa. Att fota med crop sensor på 400mm + 1.4TC vid halvblåsigt väder är inte heller helt enkelt. Det gäller att ha skapligt snabb slutare för att minimera risken för oskarpa bilder med så lång brännvidd. Jag zoomade in och inspekterade bilderna och det såg riktigt vackert ut. Allt var klart för “the grand finale”. Idén var att fota Eggegrund framför månen och även med fyren lite åt sidan framför månens glöd.

eggeblogg-2

Månens väg förbi Eggegrund

Molnen såg verkligen fantastiska ut och jag fortsatte att ta bilder ända tills månen försvann upp bland molnen.  The Photographer’s Ephemeris rekommenderas starkt till den som vill planera fotografering av soluppgång/nedgång och månen vid olika tillfällen.

Klicka på länken under så ser du vart jag placerade mig vid detta fototillfälle.

Photographer’s Ephemeris position

Dela inläggKommentera

MENY